Strony

5 lis 2015

Piersi kaczki z ziemniakami


Pyszne piersi z kaczki-jeśli
kaczkę oczywiście lubicie:)
Podane ze smażonymi ziemniakami
i sosem żurawinowym.

Składniki:
2 piersi z kaczki ze skórą
ugotowane i ostudzone ziemniaki-
ok. 1/2 kg.

Mięso powinno być w temperaturze pokojowej.
Piersi ponacinać od strony skóry w kratkę
uważając jednak żeby nie naciąć zbyt głęboko
i nie uszkodzić mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem
skórką do dołu. Podgrzewać na niewielkim ogniu
wytapiając tłuszcz ok. 14 minut. Odwrócić i
smażyć jeszcze 2-3minuty. Następnie piersi przełożyć
do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 8- 10 minut 
skórką do góry (długość pieczenia zależy jaki stopień
wypieczenia kaczki lubimy). Piersi wyjąć i odczekać
5 minut przed krojeniem. W tym czasie na wytopionym
wcześniej tłuszczu z kaczki podsmażyć ziemniaki.
 Podawać z sosem żurawinowym.


*Przepis pochodzi ze strony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz