Strony

30 wrz 2015

Zupa krem z białych warzyw


Zupa krem idealny sposób
na rozgrzanie się po jesiennym
zimnym spacerze:)

Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
350g ziemniaków
1 cebula
350g pietruszki
2 ząbki czosnku 
1 L bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz

W garnku o grubym dnie rozgrzać
2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną
cebulę i ją zeszklić. Dodać posiekany
czosnek. Całość zalać bulionem. Do zupy
dodać podzielony na różyczki kalafior,
w kostkę ziemniaki i w plasterki pietruszkę.
Gotować do miękkości na małym ogniu.
Doprawić do smaku i zmiksować.
Dodać mleko (można śmietanę do zup).
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

3 komentarze:

  1. Dziękuję za podzielenie się przepisem! Nie należę do największych fanów zup-kremów, ale za sprawą tej zupy to się na pewno zmieni. Wyszła przepyszna. Jestem bardzo miło zaskoczona, że smak kremu nie jest płaski/mdły, wręcz przeciwnie - smak zupy dzięki dodatkowi kminku i świeżo zmielonego pieprzu jest fajnie podkręcony.

    OdpowiedzUsuń