Strony

6 mar 2015

Kurczak po toskańsku


Delikatny kurczak w kremowym
sosie z makaronem.  Bardzo smaczny.
Idealny na szybki obiad.

Składniki dla 4 osób:
 1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki mąki
sól, pieprz
suszona bazylia
suszone oregano
5 ząbków czosnku
1 mała czerwona papryka lub 1/2 większej
100g młodego szpinaku baby
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki śmietany 30%
1 szklanka mleka
słodka papryka
sól, pieprz
300g makaronu pappardelle lub fettuccine
100g startego parmezanu

Na płaskim talerzu wymieszać mąkę,
sól, pieprz, bazylię i oregano.
Kurczaka pokroić na cztery części 
(tak jak na kotlety). Obtoczyć go
w mące z przyprawami. Na patelni
rozgrzać trochę oleju. Usmażyć
kurczaka na złoty kolor. Zdjąć i
 zabezpieczyć przed ostygnięciem.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju.
Wrzucić posiekany czosnek i pokrojoną
w kostkę lub paski paprykę. Smażyć 2-3 minuty.
W międzyczasie ugotować makaron.
Na patelnię wlać bulion, mleko i śmietanę.
Dodać szpinak. Gotować ok. 4-5 minut.
Dodać paprykę w proszku, sól i pieprz.
Sos zagęścić mąką (ok. 1 łyżeczka 
mąki pszennej i ziemniaczanej rozmieszaną
w niewielkiej ilości wody). Dodać starty
ser, wymieszać. Makaron polać sosem,
na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry
piersi z kurczaka.

1 komentarz:

  1. Był dziś obiadek.... Przepyszny... aż mąż prosił o włączenie przepisu do moich stałych ;) Pozdrawiam i dziękuję Karolina

    OdpowiedzUsuń