Strony

8 sty 2015

Babeczki czekoladowo-kokosowe


Jeśli lubicie czekoladę i kokosa to te
 babeczki są wręcz stworzone dla Was:)
Delikatne, efektowne, bardzo proste w
 wykonaniu i co najważniejsze przepyszne:)

Składniki na babeczki:
160 g mąki
1 jajko
300 ml maślanki naturalnej
50g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
75 g masła w temperaturze pokojowej
140g cukru pudru

Nadzienie kokosowe:
100g mielonego serka 
3 łyżki cukru pudru
80 g wiórków kokosowych

Na wierzch:
100 g czekolady mlecznej
1-2 łyżki oleju
wiórki kokosowe

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko
oraz maślankę i rozpuszczoną na parze czekoladę.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Serek wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi.
Uformować małe kulki (mnie wyszło 13 sztuk).


Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Do każdej foremki nakładać po 1 łyżce ciasta,
kulkę kokosową i przykryć ok. 1/2 ciasta.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
około 20-25 minut. Czekoladę rozpuścić 
na parze lub w mikrofalówce, dodać olej.
Polać wystudzone babeczki czekoladą i
posypać wiórkami kokosowymi.
Ja ozdobiłam je kandyzowanymi wiśniami.



8 komentarzy:

  1. uwielbiam kokosowe wnętrza :) w ciastkach oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... cudowne :) a co znaczy "mielonego serka" ? ;) pozdrawiam i nie mogę się doczekać kiedy je zrobie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mielony serek to taki jak dodaje się np.do sernika.

      Usuń
  4. a czekolada to tabliczka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wyglądają, podoba mi się ta masa kokosowa w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wyjątkowo kusząco, śliczne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń