Strony

17 paź 2013

Delikatne pulpety z brokuła


Bardzo delikatne gotowane na parze pulpety
z brokuła. Zawsze to jakaś odmiana po mięsie:)
A nawet dużo zdrowsze od mięsa.

Składniki na ok. 10 sztuk:
1 średni brokuł
1 jajko
bułka tarta
garść startego żółtego sera
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól, pieprz

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować
al dente (ok. 5-7 minut). Odcedzić i rozgnieść za
pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.
Zostawić aż trochę ostygnie i dodać jajko,
bułkę tartą -ilość taka żeby masa dobrze się sklejała,
ser żółty, posiekany czosnek oraz przyprawy.
Uformować małe pulpety. Gotować na parze
około 15 minut (na dno garnka zamiast wody
nalać bulion warzywny). Oczywiście jak ktoś woli
pulpety można usmażyć na oleju na patelni.


5 komentarzy:

  1. Genialne!! banalnie proste a jakie super!! no i mnie jeszcze urzekl ten talerz....jestem zboczona na punkcie ceramiki:)sliczny jest:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerz dostałam od znajomych, którzy byli w Bułgarii:) Też bardzo mi się podoba:)

      Usuń
  2. Ciekawy eksperyment i pewnie smaczny :). W końcu z brokułami ;).

    OdpowiedzUsuń