Strony

24 paź 2012

Schab po azjatycku


Czasem mi się wydaje, że jestem
 mistrzynią szybkich obiadów:)
Tym razem właśnie pomysł
na szybki obiad po azjatycku:)
Przepis pochodzi z "Twój
przepis na zdrowie"

Składniki dla 4 osób:
1/2 kg schabu
1 łyżeczka chińskiej przyprawy-
-5 smaków
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego imbiru
1 mała cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
20dag grochu cukrowego
3 łyżki oliwy

Schab pokroić w cienkie plasterki
i jeśli są bardzo duże to każdy jeszcze na pół.
Posypać przyprawą i odstawić do lodówwki
na około 30 minut.
Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać 1 łyżkę oliwy.
Wrzucać mięso partiami i smażyć na złoty kolor.
Zdjąć z patelni i wlać resztę oliwy, wrzucić przeciśnięty 
czosnek, starty imbir oraz pokrojoną w plastry cebulę.
Smażyć przez chwilkę i dodać pokrojone w paski
papryki oraz przekrojony w połowie groch cukrowy.
Smażyć ok. 4-5 minut aż warzywa będą miękkie
ale nadal pozostaną chrupiące.
Włożyć mięso z powrotem na patelnię 
i smażyć całość jeszcze 1-2 minuty.
Podawać z ryżem.

3 komentarze:

  1. Szybkie i smaczne danie, idealne dla mnie;) Przepis na pewno wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, niestety kiedy kliknie się w etykietę mięso-drób, wyświetla się na pierwszym miejscu schab :(

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń