Strony

19 wrz 2012

Zupa krem z pieczarek


Pisałam już kiedyś o tym, że
jak  nastają chłodne, deszczowe,
jesienne dni w mojej
 kuchni pachnie zupą:)
Ostatnio polubiłam zupy-kremy
dlatego tym razem bardzo
prosty krem z pieczarek.

Składniki  dla ok.4 osób:
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 mały por
1/2 kg pieczarek
2 ząbki czosnku
ok. 1/2 l bulionu drobiowego
1/2 szklanki śmietanki 30%
sól, pieprz
natka pietruszki
grzanki

W garnku rozpuścić oliwę i masło.
Dodać oczyszczonego i pokrojonego
w krążki pora oraz przeciśnięty czosnek.
Smażyć aż por zmięknie i dodać
pokrojone w plastry pieczarki.
Smażyć przez kilka minut i zalać bulionem.
Zmniejszyć gaz i gotować ok. 20 minut.
Zdjąć z gazu i zmiksować.
Doprawić do smaku i wlać śmietankę.
Podawać z grzankami i natką.

2 komentarze:

  1. ależ zjadłabym takiej zupki!!! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kremowe rozgrzewające zupy są niezastąpione jesienią i zimą! Uwielbiam je i często gotuję, a taka pieczarkowa ...mmm..pycha!

    OdpowiedzUsuń