Strony

21 cze 2012

Różowa pianka z truskawkami


Witam i zapraszam na lekkie
ciasto z dodatkiem truskawek.
Sezon truskawkowy wciąż
trwa i trzeba się nim jak
najbardziej nacieszyć a jak
się skończy to ciasto można
zrobić np. z malinami:)

Składniki na tortownicę
ok. 28cm:
1 puszka mleka skondensowanego 
niesłodzonego (411g)
2 galaretki czerwone +1 na wierzch
(u mnie truskawkowe)
2 łyżki cukru pudru
opakowanie biszkoptów
(można też upiec biszkopt)
truskawki na wierzch
Galaretki rozpuścić w 700 ml wody.
Mleko ubić aż podwoi objętość.
Dodać cukier puder.
Do ubitego mleka dodać lekko tężejącą galaretkę.
Spód blaszki wyłożyć biszkoptami.
Wlać piankę (musi być troszkę już
tężejąc bo inaczej biszkopty wypłyną). 
 Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ułożyć truskawki i zalać galaretką.


2 komentarze:

  1. Dokłądnie tak samo, identycznie się robi u mnie w domu:) Co roku to był tort dla mnie na urodziny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń