Strony

8 lut 2012

Zupa-krem z selera


Dzisiaj zupa z selera:)
Gęsta, kremowa z grzankami.
Na mrozy bardzo wskazana:)

Składniki na 3-4 osoby:
1/2 dużego selera korzeniowego
1/2 szklanki surowego ryżu
3 szklanki bulionu drobiowego
100ml mleka
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki (u mnie koperek)
grzanki

Selera obrać, pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka i zalać bulionem.
Dodać opłukany ryż.
Gotować aż wszystko będzie miękkie.
Doprawić solą, pieprzem,
sosem sojowym i z cytryny.
Na końcu wlać mleko.
Całość zmiksować blenderem.
Podawać z grzankami posypaną natką.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubie lekko slodkawy smak selera. Jeszcze takiej zupy nie jadlam wiec napewno w najbliższym czasie wyprobuje przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zastanawiałam się jaką zupę dziś ugotować. Dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń