Strony

23 lis 2011

Kurczak z imbirem


Dzisiaj przestawiam Wam przepis na danie z imbirem.
Bardzo smaczne pod warunkiem,
że lubicie imbir:)))

Składniki na 2 osoby:
1 pierś z kurczaka
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Składniki na marynatę:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki startego na tarce imbiru
2 przeciśnięte ząbki czosnku

Mięso przekroić na dwa filety
(jak ktoś woli cieńsze to można jeszcze
w połowie i będą cztery)
W misce wymieszać wszystkie
składniki na marynatę.
Włożyć kotlety i wstawić do
lodówki na ok. 2-3h.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Wyjąć kurczaka z marynaty
(resztę zachować) i usmażyć na złoty kolor.
Do pozostałej marynaty dodać
troszkę wody, cukier i mąkę.
Dokładnie wymieszać.
Z patelni zdjąć mięso i wlać miksturę.
Gotować aż sos zgęstnieje.
Włożyć mięso i obtoczyć w gęstym sosie.

4 komentarze:

  1. oj.. imbir to nie dla mnie, ale na pewno pyszne dla tych, którzy lubią imbir ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie i często używam imbir do marynat i jako przyprawę. Proste i na 100% smaczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak imbir to z piwem, ale może wystarczy po prostu wypróbować Twój przepis, żeby przekonać się do imbiru w innym daniu ?!:)
    Pozdrawiam.
    Świetny blog.
    http://oh-liveagoodlife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ilko! Pyszna propozycja - imbir to cudowny dodatek.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń