Strony

23 sty 2011

Oponki



Oponki czyli pączki z białego sera. Zdecydowanie
szybsze niż tradycyjne
na drożdżach i równie pyszne:)
Moje z przepisu eNki.

Składniki:  
1/2 kg białego sera
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody  
3 łyżki cukru  
1,5-2 szklanki mąki
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Wszystkie składniki zagnieść.
Jeśli ciasto wyszło zbyt miękkie dodać trochę mąki.
Ciasto rozwałkować dość grubo.
Wycinać szklanką koła, w środku każdej
kieliszkiem wyciąć dziurki.

Smażyć na oleju (ja od pewnego czau

tego typu wypieki smażę we frytkownicy).
Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Karnawał w pełni to i oponki czas zjeść :) One tak apetycznie wyglądają, że zrobię. Dawno nie jadłam, dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na tłusty czwartek będą :) ok.ile sztuk wychodzi z tej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń