Strony

7 lis 2010

Ślimaczki a la pizza



Małe bułeczki smakiem
przypominające pizzę.
 Bardzo smaczne z czerwonym barszczem.
Przepis Ireny Sikory

Składniki
na ok. 50 sztuk:
30g świeżych drożdży 2 szklanki mąki
(u mnie troszkę więcej poszło) 6 łyżek oleju
3/4 szklanki letniego mleka
duża szczypta cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko

Składniki 
na nadzienie:
keczup lub sos pomidorowy

ok. 100g podsmażonych pieczarek
ok. 100g szynki

ok. 100g starego na tarce

żółtego sera
oregano, bazylia

Drożdże rozrobić z cukrem,
mlekiem i łyżką mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę
mąki,
olej, jajko i sól.

Wyrobić ciasto
i ponownie odstawić
do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i
rozwałkować na
prostokąt 30x40 cm.


Rozkroić na dwa pasy.

Każdy posmarować keczupem.

Posypać ziołami.

Nałożyć pokrojoną szynkę,
pieczarki i ser.
Zrolować wzdłuż dłuższego boku.

Brzeg posmarować wodą i mocno zlepić.

Roladki pokroić w 1,5 centymetrowe plastry.
Ułożyć na blaszce i piec
ok. 15 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz