Strony

6 wrz 2010

Risotto z indykiem



Bardzo szybkie danie z ryżem w roli głównej.

Składniki:
250g piersi z
indyka (kurczaka)
300g ryżu
2 pomidory
2 ząbki czosnku
2,5 szklanki
bulionu drobiowego
sól, pieprz, curry
natka pietruszki
1 łyżka masła

Mięso pokroić w małą kostkę. Posolić .
Na patelni rozgrzać masło.
Zrumienić mięso, zdjąć. Na tym samym tłuszczu
podsmażyć (ok. 2 minuty) ryż. Dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek oraz obrane ze skóry
i pokrojone pomidory. Całość zalać bulionem.
Doprawić do smaku przyprawą curry,
solą i pieprzem. Dusić ok. 20 minut.
Następnie dodać mięso i dusić jeszcze ok. 10 minut.
Posypać posiekaną natką.

1 komentarz:

  1. Risotto wykonałam z powodzeniem. Polecam zapracowanym mamom i zaganianym kobietom biznesu, które jednak chciałyby coś ugotować same. Szybko i smacznie.

    OdpowiedzUsuń